fbpx
Mathijn 06 53330106 Marloes 06 51955910 info@topfitsalland.nl

Ben jij 50 geweest en merk je ook dat je lichaam veranderd? Sneller last van blessures en kwaaltjes. Stijver en minder flexibel? Instabieler en minder balans? Niet heel raar. Ons lichaam verandert op het moment dat we ouder worden. Het goede nieuws is dat je daar wel iets aan kunt doen. En met yoga kan dat op ieder niveau. Dus ook voor jou is er een vorm van yoga die aansluit bij je wensen.

Maar waarom zou je yoga moeten beoefenen? Hieronder bespreken we een aantal redenen.

Flexibeler worden met yoga

Zodra je ouder wordt verandert de flexibiliteit in ons lichaam. We drogen meer uit (dehydratatie) en onze spieren en het bindweefsel wordt stijver en stugger. Stretchen vertraagt het dehydrateren van je spieren. Bij yoga zorg je voor het rekken van de spieren en het bindweefsel. En door te oefenen kun je weer meer flexibiliteit terugkrijgen.

Sterkere spieren door yoga

Sterke spieren krijg je door ze te belasten, te trainen. Use it or Lose it. Met yoga kun je de spieren belasten met behulp van je eigen lichaamsgewicht. Dus zonder extra gewicht toe te voegen. Staand, liggend of op een stoel zijn er veel mogelijkheden voor spierversterkende houdingen.

Sterkere botten door yoga

Osteoporose is vaak ook een ouderdomskwaal. We krijgen zwakkere botten als we ouder worden. Maar door te bewegen voorkomen we dat ons botweefsel zwakker wordt. Botten worden sterk door duw en trekkracht. Doordat onze spieren en pezen aan ons botweefsel trekken op het moment dat we ze gebruiken zorgen we direct voor sterker botweefsel. Ook kun je door compressie botten sterker maken. De diverse houdingen in yoga helpen hierbij.

Een betere balans door yoga

Hoe ouder je wordt hoe moeilijker het is om je balans te behouden. En doordat dit moeilijker is, heb je meer kans om te vallen met alle gevolgen van dien.  Maar oefening baart kunst. Het versterken van de spieren die je nodig hebt voor je balans komt in veel yogalessen voor. Dus de spieren van je benen, je enkels en voeten maar ook je buik en rugspieren.  Voorkom dat je valt, kom soepeler weer in de benen of herstel sneller na een val met een goed getraind lichaam.

Betere ademhaling en hersenwerking door yoga

Tijdens de yoga ben je je meer bewust van je ademhaling. We ademen 24 uur per dag zonder dat we hier bij nadenken. Maar uit onze ademhaling kunnen we heel veel gegevens halen. Door bewust aandacht te geven aan die ademhaling leer je je eigen lichaam beter kennen.  Dit kan door middel van ademhalingsoefeningen, maar ook door gewoon het volgen van je eigen ademhaling met je aandacht. Ademen is een meditatieve beweging voor je lichaam en ook voor je brein.  Het brein ontspant en daardoor kun je beter nadenken. Ook kan dit helpen bij beginnende dementie.  Maar ook in diverse houdingen gebruik je het ritme van je ademhaling. Dit helpt je om je beter te focussen zodat je vaak ook meer kunt dan je vooraf denkt.

Betere ontspanning

Yoga helpt ook bij ontspanning. Focus op de ademhaling en de houding zorgen dat je even nergens anders aan kunt denken. Bovendien worden de meeste yogalessen afgesloten met een eindontspanningsoefening:  ” savasana”.   En ook dat is even oefenen. Net als je voor de houdingen kunt oefenen kun je ook oefenen in ontspannen. Hoe vaker je het doet, hoe makkelijker het wordt.

 

Yoga kan in heel veel vormen.   De krachtige vormen zoals Hatha en Poweryoga en speciaal voor de mannen Broga.  Yin Yoga voor meer flexibilteit. En wil of kun je niet op een matje liggen dan kan het ook de stoel met stoelyoga.  Ook is er seniorenyoga. En voor de mannen Broga. (the Bro’s)

Ook een gratis proefles volgen? Neem contact met ons op.

 

 

 

 

 

 

Pin It on Pinterest

Stel hier je vraag.