fbpx
Mathijn 06 53330106 Marloes 06 51955910 info@topfitsalland.nl

YIN YOGA

wat is yin yoga

Yin Yoga is een ontspannen vorm van yoga gericht op het versoepelen en het versterken van je lichaam. Het flexibeler maken van bindweefsel en je gewrichten. Hoe ouder je wordt hoe stijver ook meestal. Maar het mooie is dat je souplesse ook kunt trainen net als je spieren.

In het dagelijks leven zijn we veel naar voren gericht met onze bewegingen. Hierdoor ontstaat er een bepaalde stijfheid omdat we geen gebruik maken van de mogelijkheden van bewegen die ons lichaam van nature heeft. (Use it or lose it) Met Yin Yoga stretchen we het bindweefsel, de fascia, en ook de dieperliggende spieren en maken we het bekkengebied los. De houdingen (asana’s) worden langer aangehouden, ongeveer 3 tot 5 minuten. Dit is omdat bindweefsel stijf is en langer de tijd nodig heeft om op te rekken.

Yin yoga
yoga workshop

Fysieke en mentale ontspanning

Bij yin yoga is ontspanning heel belangrijk. Alle houdingen doe je vanuit ontspannen spieren. Je gebruikt de de houding om je lijf beter te voelen. De spieren, de gewrichten, de mogelijkheden en de beperkingen van je lichaam. In deze les hoef je dus niet intensief te bewegen, maar neem je de tijd om je lichaam beter te leren kennen. Je creëert stretch door het ontspannen van je spieren. In de houdingen (die in stilte worden uitgevoerd) geef je jezelf de tijd om te observeren en je gedachtes te ontspannen en je te focussen op je ademhaling. Dus is Yin niet alleen fysieke ontspanning maar ook mentale ontspanning.

Voor wie is Yin Yoga? 

Yin Yoga is voor iedereen. Yin yoga is een hele mooie aanvulling op Yang sporten zoals hardlopen, fietsen, zwemmen, atletiek, voetballen, handballen etc. Maar ook als je een zittend beroep hebt. Je spieren zijn continu aan het werk om rechtop te blijven staan en zitten. Hierdoor verkorten deze spieren. Bij yin yoga laat je deze spierspanning juist los en rek je ook het bindweefsel om je spieren, in je gewrichten en om je organen. Het uitoefenen van deze vorm van yoga in de ochtend is effectief omdat je spieren dan nog stijf zijn waardoor je sneller bij het bindweefsel en de gewrichten komt.

Het grootste effect bereik je als je Yin Yoga in combinatie uitvoert met Yang Yoga zoals Power Yoga of Hatha Yoga. Of in combinatie met een actieve sport.

yin yoga agnes

Benieuwd of Yin Yoga  iets voor jou is? Kom een les meedoen, dan weet je al heel snel of je het leuk vindt.  Je maakt dan direct kennis met de trainer en de groep. Bel of mail ons om je aan te melden.

Door Yin yoga vervagen alle onbelangrijke zaken, waarover ik kan piekeren, naar de achtergrond. Het is even een moment voor mezelf. Om zo compleet relaxed aan de dag te kunnen beginnen.

Marieke Kramer

Ik gebruik yin yoga om de opgebouwde spanning door het vele sporten weer uit de spieren te krijgen. De spieren weer te verlengen.  Je voelt het verschil echt in je spieren en lichaam na een paar minuten van diepe ontspanning in een houding. 

Mijn lichaam voelt weer soepel en ontspannen, klaar voor de volgende training.

Peter Rodijk

Yin Yoga voegt echt iets toe voor sporters

Pin It on Pinterest

Stel hier je vraag.