fbpx
Mathijn 06 53330106 Marloes 06 51955910 info@topfitsalland.nl

De eerste vraag die in je opkomt is waarschijnlijk: Wat is die beweegnorm dan?

Voor volwassenen is de beweegnorm:

  • bewegen is goed, meer bewegen is beter.
  • 150 minuten per week matig intensief bewegen verspreid over meerdere dagen
  • 2x per week spier- en botversterkende activiteiten
  • voor ouderen komen daar nog balansoefeningen bij.
  • voorkom veel stilzitten

En waarom zijn deze beweegnormen opgesteld? Dat is natuurlijk om onze gezondheid te bevorderen. Door meer te bewegen werk je preventief aan het voorkomen van chronische ziekten zoals hart- en vaatziekten en diabetes type 2.

Wat is matig intensief bewegen volgens de beweegnorm

Onder matig intensief bewegen kun je bijvoorbeeld verstaan wandelen of fietsen, huishoudelijke klussen, zwemmen, traplopen, tuinieren. Je hartslag gaat licht omhoog, maar je kunt de activiteiten lang volhouden. Dit is een minimale norm. Langer, vaker en/of intensiever bewegen geeft extra gezondheidsvoordeel.

Een voordeel van regelmatig matig intensief bewegen is dat het ongezonde buikvet afneemt. Het vet rondom je lever en je darmen. En dat is heel erg belangrijk. Bovendien slijten je gewrichten er niet of nauwelijks van. Ook werkt bewegen positief tegen depressieve gevoelens.

Wat zijn spier- en bot versterkende activiteiten

Spierversterkende activiteiten zijn bewegingen die je maakt om de kracht, het uithoudingsvermogen en de omvang van je spieren te verbeteren. Hierbij kun je denken aan hardlopen, bootcamp, functionele krachttrainingen, yoga. Daarnaast worden je botten ook versterkt door ze te belasten. Hoe meer getraind je bent. Hoe zwaarder je de spieren en botten kunt belasten. Als je ouder wordt neemt de botdichtheid van je botten af. En worden ze dus minder sterk. Door minimaal 2x per week een spier- en bot versterkende activiteit te doen ga je dit proces dus tegen. Daarbij is een juiste uitvoering van de activiteit wel van groot belang. Dus zorg dat je een goede begeleiding erbij vindt als dit nodig is.

Ben jij nog in balans

Bij balans gaat het eigenlijk om het samenwerken van de spieren. Hoe ouder we worden hoe lastiger dit is. Maar dit kun je zeker wel oefenen. Ga eens op 1 been staan tijdens het tandenpoetsen. Of doe balansoefeningen tijdens een functionele training of een yogales. Hoe beter je balans, hoe minder snel je bijvoorbeeld valt. En ook problemen in de heupen, rug en knieën kunnen soms verholpen worden.

Waarom is veel stilzitten zo slecht?

Een werkdag stilzitten wordt niet gecompenseerd door een avondje sporten. Het is dus belangrijk dat je gedurende de dag regelmatig (ieder half uur) van de stoel komt. Even een bakje koffie/thee/water haalt. Een keer gaat plassen. Telefoneer ook eens lopend. Of loop naar je collega toe om wat te vragen ipv een mailtje te sturen. Zet de printer wat verder van je bureau af. Loop een rondje in de pauze. Want dat is nodig voor je gezondheid. Stilzitten verhoogt de kans op het metaboolsyndroom, diabetes 2, hart- en vaatziekten en vroegtijdige sterfte. Dus kom van die stoel en zorg dat je aan de beweegnorm voldoet.

Pin It on Pinterest

Stel hier je vraag.