fbpx
Mathijn 06 53330106 Marloes 06 51955910 info@topfitsalland.nl

WAT IS FOAM ROLLING?

Foamrolling is een triggerpoint massage techniekwaarbij je met een spiciale foam roller je eigen lichaam masseert. Dit kan met een langwerpige roller van hard foam of met een kleine lacrosse bal. Deze wordt vooral gebruikt voor een massage tussen de wervels. De foam roller drukt op stijve spieren en knopen in de spieren zodat deze verdwijnen.

Range Of motion van een spier

Je Range Of Motion (ROM) wordt groter als de spier beter kan rekken omdat de knoopjes eruit zijn. Dus heb je daarna een groter bereik.

Hoe meer knopen (trigger points) in de spier, des te minder goed deze spier kan functioneren. Veregelijk het met een elastiekje waar een knoop in zit. Die kun je ook niet helemaal uitrekken. Hierdoor gaan andere spieren taken van elkaar overnemen. Dit kan leiden tot overbelasting en uiteindelijk een vervelende blessure

Voordelen van foam rolling voor je spieren

  • De foam roller verwijdert trigger points (knopen en verklevingen) waardoor de spieren beter doorbloed raken je minder last hebt van stramme spieren. Hierdoor worden de afvalstoffen beter afgevoerd. Dit zorgt mogelijk voor een betere lichaamshouding, een verbetering van de prestaties en een kleinere kans op blessures.
  • Minder vermoeid gevoel in de spieren.
  • Minder spierpijn en meer power tijdens het sprinten.
  • Een grotere range of motion.
  • Foam rolling kan je gebruiken als warming up zodat je spieren wat losser zijn, of na afloop van een training als cool down voor een beter herstel.

Foam rolling is niet de meest prettige massagetechniek die er is. Je zal een pijnlijk of onprettig gevoel ervaren, net zoals bij een professionele (sport)massage op de dieper gelegen spieren. Het eerste gebruik van de roller kan pijnlijk aanvoelen, maar als je er eenmaal aan gewend bent, kan het je veel voordelen opleveren.

Let op. Door te intensief en/of te veel te rollen kun je ook schade aanbrengen aan je spieren en het gebied erom heen.

Wil jij ook leren hoe je op de juiste manier kunt foam rollen?  Wij geven ook workshops op dit gebied.

 

Pin It on Pinterest

Stel hier je vraag.