fbpx
Mathijn 06 53330106 Marloes 06 51955910 info@topfitsalland.nl

Bewegen en sport zijn belangrijk voor je gezondheid. Niet alleen voor je fysieke gezondheid maar ook voor je mentale gezondheid. Maar waarom eigenlijk? Hoe draag sport en bewegen positief bij aan je fysieke en mentale gezondheid?

Fysieke gezondheid

Door dagelijks te bewegen en minimaal 2u per week te sporten zorg je ervoor dat je minder risico loopt op ziektes als diabetes 2, obesitas, hart- en vaatziekten, beroertes etc. Je voelt je fitter en gezonder. Je immuunsysteem werkt beter en je uithoudingsvermogen neemt toe. En omdat je je fitter voelt is het ook makkelijker om te gaan bewegen. Misschien zijn de eerste stappen naar meer bewegen soms moeilijk, maar als je volhoudt zal je uiteindelijk beloond worden.

Meer bewegen zorgt voor sterkere spieren. “Use it or Lose it” geldt voor spiermassa maar ook voor flexibiliteit. Dus als je bepaalde bewegingen nooit meer maakt dan word je minder sterk en stijver. Dus blijven bewegen zorgt voor minder fysieke klachten. Als je ouder wordt nemen je spiermassa en flexibiliteit af. De hormoonhuishouding veranderd, maar ook je vochtbalans. Dus je zult misschien meer moeite moeten doen om dit in stand te houden. Maar het kan wel. Ook neemt je balans af naarmate je ouder wordt. Dus een beetje oefening op het gebied van balans kan geen kwaad. Yoga kan daar een bijdrage aan leveren. Maar ook je tanden poetsen op 1 been is al een goede dagelijkse oefening. Dit zorgt er voor dat je als je ouder wordt niet zo snel valt met het risico op blessures en breuken. Lekker wandelen, in de tuin werken, het huishouden doen, sporten draagt allemaal bij aan een gezonder lichaam. Dus ook aan minder lichamelijke klachten. Hoe sterker je spieren zijn, hoe makkelijker deze taken ook weer gaan. Dus blijven trainen die spieren.

Sociaal

Sporten in een groep zorgt voor sociale betrokkenheid en een sociaal netwerk. Niet alleen de beweging is gezond, maar ook het samen zijn. Samen bewegen, samen lachen. Elkaar uitdagen, maar ook elkaar helpen. Dit kan een diverse groep van mensen zijn, maar ook een groep van gelijkgestemden. Mensen van dezelfde leeftijd, een groep met dezelfde beperkingen of mogelijkheden.  Een kopje koffie/thee na afloop en een gezellig praatje.  Het kost dus niet alleen energie, het levert ook energie op.

Mentaal

Maar ook voor je brein is bewegen en sport heel belangrijk.  Sporten en bewegen zorgen voor een betere concentratie. Dus efficiënter werken, meer doen in een kortere tijd. Dus neem die tijd voor een wandeling tijdens je (thuis)werkdag. Het levert namelijk ook tijdswinst op. De beste ideeën ontstaan vaak tijdens een rondje wandelen of hardlopen. Je brein heeft namelijk de tijd voor meer creativiteit.  En zeker in een groene omgeving kan je brein goed ontspannen.

Ook leeftijd gerelateerde cognitieve achteruitgang en het verwerken van informatie en je geheugen kun je remmen door te bewegen. Tijdens beweging moeten je hersenen ook actief aan het werk om de beweging uit te kunnen voeren en te coördineren. En ook hersenen hebben baat bij training. Dus blijven leren, puzzels, lezen, fysieke oefeningen dragen allemaal bij aan het goed blijven functioneren van je hersenen. Dus ga niet achter de geraniums zitten! Daar wordt niemand blij van. Zet je geraniums in de tuin en ga erop uit.

Ook is bewezen dat sporten en bewegen een positieve invloed heeft op plezier. Dit heeft weer invloed op je gevoel en je motivatie. Hoe beter je in je vel zit, hoe makkelijker het is om zaken/dingen op te pakken. Het stofje endorfine dat vrijkomt tijdens het sporten zorgt ook nog eens voor minder stress en minder depressieve klachten.

En vind je het lastig om het sporten op te pakken. Zoek een buurman/buurvrouw, een vriend(in) of een collega om mee samen te gaan. En soms kan het ook helpen om eerst met een Personal Trainer aan de slag te gaan zodat je later in een groep kunt instromen.

Hulp nodig om in beweging te komen?

Wij helpen je graag om de eerste stappen te zetten. 1 op 1 of in de groep.

Mathijn en Marloes

Top Fit Salland

contact: info@topfitsalland.nl of bel 06 53 33 01 06

 

Pin It on Pinterest

Stel hier je vraag.