fbpx
Mathijn 06 53330106 Marloes 06 51955910 info@topfitsalland.nl

Wat is bindweefsel

Bindweefsel (fascia) bestaat uit het zachte deel in on hele lichaam en vormt een aaneengesloten netwerk. Bindweefsel bevind zich om spieren, maar ook in spieren en in de spiervezels. Maar ook om organen, botten en zenuwen en onder onze huid. Bindweefsel is als een soort lijm. Het houdt alles bij elkaar.  Stel je het voor als een soort spinnenweb door je hele lichaam. Of als de nerven van een sinaasappel. Samen zijn deze vezels heel sterk.

Hoe ouder je wordt hoe stijver je vaak wordt en hoe meer bewegingsvrijheid je kwijtraakt. Dit komt vaak doordat bindweefsel zich samen bindt en er knopen in komen. Omdat dit bindweefsel om je spieren en je organen zit beïnvloed dit dus ook de werking hiervan. Use it or lose it. 

Dus te weinig belasting, verkeerde belasting of overbelasting kunnen voor verklevingen in het bindweefsel zorgen.

Waaruit bestaat bindweefsel

Bindweefsel bestaat uit 4 onderdelen.

 1. Cellen
 2. Water
 3. Vezels (collageen, elastine en reticuline)
 4. Basisstoffen  (glycosaminoglycaan en mucopolysachharinen zoals hualuronzuur)

Eigenschappen van bindweefsel

 1. Viscositeit –  het bepaald de vloeibaarheid. Door actieve bewegingen zoals sporten wordt de vloeibaarheid hard. Trage bewegingen zoals bij Yin Yoga maken dit weer zacht.
 2. Elasticiteit – uitrekken en weer samentrekken. Bindweefsel is niet erg elastisch. Het duurt langer voordat je het oprekt, maar het kan dan wel elasticiteit opslaan. Zodat het ook weer minder snel samentrekt.
 3. Visco Elasticiteit   bepaald de taaiheid
 4. Plasticiteit  -Een spier is een soort elastiekje. Bindweefsel kun je zien als een soort huishoudfolie. Het duurt lang voordat het rekt, maar het trekt dan ook niet zo snel weer terug.

Functies van bindweefsel

 1. Geeft informatie door aan hersenen en zenuwstelsel over beweging, spanning en ontspannen, druk of pijn.
 2. Het geeft ons lichaam structuur. (de lijm)
 3. Het geeft energie door zodat spieren aangestuurd worden en het lichaam beweegt
 4. Het kan energie opslaan.
 5. Beschermt je lichaam
 6. Het vervoert voedingsstoffen en afvalstoffen

Problemen bindweefsel

Striae, nek- en rugklachten, osteoperose, fibromyalgie, jicht kunnen ontstaan door problemen in het bindweefsel.  Stress is een grote veroorzaker van problemen in het bindweefsel. Spanningen, fysieke uitputting en verkeerde voedingsgewoonten kunnen je lichaam uitputten. Dit uit zich vaak in klachten in spieren zoals spierpijn, knopen in bindweefsel die weer pijnklachten veroorzaken.

Tijdens de Yin Yoga wordt  het bindweefsel gerekt doordat je langer in een houding blijft. Bovendien speelt ademhaling hierbij een grote rol.  Het loslaten van spierspanning zodat je dieper in een houding kunt zakken is voor veel mensen moeilijk. De innerlijke strijd. Het loslaten van gedachten en even alleen maar met jezelf bezig zijn geeft veel ontspanning (ontstressend) en is dus ook goed voor het bindweefsel. Ook kun je gebruik maken van Myofascial Release om het bindweefsel te stimuleren, triggerpoints te behandelen. Dit kan door middel van bijvoorbeeld tennisballen of blokken.

Bron: Bindweefselmassage van Stefanie Arend & informatie van Bernie Clark

 

 

Pin It on Pinterest

Stel hier je vraag.